Kijken & kijken

Op dinsdag 19 maart heeft de werkgroep nieuwe technieken van het hmc Amsterdam een conferentie georganiseerd onder de pakkende slogan ‘het Nieuwe Maken en het Nieuwe Kijken’ op de locatie Amsterdam. De slogan heeft vooral betrekking op virtual reality, en dat je met een speciale bril in een denkbeeldige ruimte ervaringen kunt opdoen. Het beoogd aantal van vijftig deelnemers wordt niet gehaald, maar de opkomst is zeker bemoedigend. Zelf heb ik mij niet expliciet vooraf opgegeven, echter is last-minute deelname geen probleem. Welke deelnemer waar vandaan komt kan ik zelf niet heel goed inschatten. Er zijn hmc-ers, ook uit Rotterdam, maar ook docenten van andere scholen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en kleine zelfstandigen, ontwerpers en makers.

Na een woord van welkom door teamleider Stephan Welie is de eerste spreker Karen van de Moolen van de Waag Society, en zij houdt een vlammend betoog met sprekende foto’s voor het maken van producten in de nabije omgeving. De behoefte aan nieuwe makers is daarbij een speerpunt. Een nieuwe kijk op maakprocessen vanuit een ander standpunt. De Waag Society organiseert cursussen en workshops voor docenten, onder andere hmc docenten in de vorm van een zomerworkshop. Zelf heb ik deelgenomen aan de eerste zomeracademie in de Waag op de Nieuwmarkt en toonde mij de slechtste student ooit, door het feit dat ik in groepen enorm wordt afgeleid door de groepsdynamiek en wat doelloos rondloop of gezellige praatjes maak. Hoewel de tijd omvloog, schoot het maken er enigszins bij in. Uiteindelijk toch nog enige inspirerende proefjes kunnen maken door 3d-prints te maken op een vilten ondergrond.

De tweede spreker is Rob de Heer van het bedrijf VR Owl solutions, die het publiek de ontwikkelingen en mogelijkheden van Virtual Reality laat zien. Veel van de voorbeelden waren sterk gekoppeld aan commerciële uitingen van bedrijven, zoals promofilmpjes voor producten en diensten. Tijdens de presentatie werd ons in het vooruitzicht gesteld dat we met de VR-bril een ware belevenis konden ondergaan. De presentatie werd afgesloten met een app die gedownload kan worden van internet via de link http://tiny.cc/fk083y. Via de app kun je de figuur van spiderman op je telefoon laten rondspringen op de meest onverwachte plekken en situaties. Een leuk zoethoudertje voor het publiek.

We gaan vervolgens in groepen uiteen naar discussietafels waar stellingen worden besproken. Mijn tafel is aanvankelijk bescheiden in aantal maar door wat schuiven zijn we uiteindelijk met vier personen rond de stelling: kan VR het koopgedrag van consumenten veranderen? De bedoeling is voor en tegen argumenten te verzinnen en steekwoorden te noteren. Twee discussietafels later kom ik eindelijk bij de VR opstelling. We mogen een bril opzetten en krijgen een virtuele belevenis door ruimten. De ruimten zijn verrassend echt, en je kunt voor en achter kijken. Het doet mij denken aan de Jetsons omdat je niet zelf loopt maar door de ruimte schuift. Omhoog en omlaag en van links naar rechts. Het is opvallend hoe je evenwicht reageert op dat wat je met de ogen waarneemt, en weet dat het niet echt is.

Aan de discussietafel teruggekeerd bespreken we aspecten als co-creatie door consument en producent en verzinnen voorbeelden uit de praktijk. De avond vliegt om en wordt afgesloten met een drankje. De resultaten van deze avond worden geanalyseerd en geëvalueerd zo wordt het publiek verzekerd, opdat we een volgende maal verder kunnen, al dan niet op virtuele wijze.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.