Una visita memorabile – de Italianen uit Bergamo

De tweede week van mei stond voor mij bijna geheel in het teken van Italië. Een groep van 22 Italiaanse studenten, met twee begeleiders van de Scualo Fantoni uit Bergamo (40 km van Milaan), waren op het hmc neergestreken. De studenten zijn mede door gelden vanuit het Erasmus + fonds op een oriënterend bezoek. Zij volgen een workshop in het hmc lab, en lopen individueel met een hmc interieurstudent drie en een halve dag stage in een Nederlands bedrijf. Ik ben via de werkgroep duurzaamheid gevraagd om iets te vertellen over onze hmc opdrachten en het verwerken van restmaterialen. Maar zoals dat vaker gaat ben ik opeens de ”Capo” van de workshop en aanspreekpunt. Ook bleek de talencursus die ik ooit heb gevolgd bijzonder van pas te komen. De dagen waren dusdanig intensief dat ik dinsdag en donderdag enkel nog energie had om de voorrondes van het e-songfestival in Turijn te consumeren.

De Scuola Fantoni is een kunstacademie en en heeft een aantal creatieve opleidingen in verschillende richtingen zoals figuratieve kunsten (schilderen), architectuur, media en vormgeving. De opleidingen zijn zowel als middelbare schoolopleiding (vergelijkbaar met vmbo) als specialistische opleidingen in het kader van leven lang leren. De studenten die hier zijn volgen een éénjarige kopopleiding media en vormgeving (http://www.scuolafantoni.it/it/ifts2020/ifts2021.aspx). De studenten krijgen computerlessen, schetsen en ontwerpen. De workshop van deze week maakt volgens de Italiaanse docenten de cirkel rond. Op hun eigen opleiding maken zij wel ontwerpen die worden uitgewerkt in diverse computerprogramma’s maar voeren de ontwerpen zelf niet uit. De opleiding wordt afgesloten met een criterium gericht interview waarbij zij hun opleidingsportfolio toelichten. De leeropbrengst van de buitenlandse activiteit – deze reis – wordt in het portfolio opgenomen en geëvalueerd.

Met Plastic Whale gaan we op maandag aan het begin van de middag plastic flessen en andere items uit de Amsterdamse grachten hengelen. Optimale weersomstandigheden zorgen voor een perfecte start van de week. We zijn met drie boten en stappen op bij de Marnixstraat. In de ochtend heb ik prikken gehaald voor een verblijf in Kenia deze zomer. We worden verdeeld over drie boten en zelf stap ik in bij acht studentes en een schipper. De boot heeft lekker veel snelheid en de joelende Italiaanse dames trekken veel bekijks. We leggen een ruime route af en varen ook langs mijn woonboot op de Prinsengracht. Een casa gallegiante maakt natuurlijk veel indruk. Alle plastic Items die worden opgevist worden vervolgens in verschillende zakken gedaan. De opbrengst van alle boten wordt vergeleken en gewaardeerd. Met een groepsfoto sluiten we de vaartocht af.

Op dinsdag begint de workshop die bestaat uit een persoonlijke opdracht en een groepsopdracht. Studenten gaan een lichtobject maken waarbij tenminste twee technieken met een digitaal gestuurde machines worden verwerkt. Dit kan de lasersnijder zijn en de 3D printer. De studenten werken in groepen van drie tot vier personen in het huisje voor het lab. Er is ook een ontmoeting met de studenten van het 2de jaar creatief vakman. Zij laten hun proeven voor de integrale Materialenmix zien. Aansluitend krijgen de studenten in groepen een rondleiding in de circu- en houtstek en worden in het lab diverse machines toegelicht. De middagopdracht van vandaag gaat over het maken van modellen voor een lichtobject. De resultaten bespreken we aan het einde van de middag door presentaties.

Iedere ochtend beginnen we met een inspiratie video. We hebben onder andere gekeken naar het werk van studio Drift en studio Bertjan Pot. Ook staat een Nederlandse les op het programma voor donderdagochtend het eerste uur. Op vrijdag worden de producten afgemaakt en gepresenteerd voor een groep Nederlandse studenten die vervolgens vragen kunnen stellen en feedback geven. Het maakproces en het product worden toegelicht. Voor de meeste Italiaanse studenten heel spannend om dit in de Engelse taal te moeten doen. Er wordt vooraf veel uitgeschreven en voorgelezen. Voor de resultaten van de workshop wordt waardering uitgesproken door hmc studenten en docenten. Al met al een zeer intensieve week. Interessant is het verschil in gedrag en aanpak van de Italianen in vergelijking met hmc studenten, of de zesenzestig formulieren die ik heb moeten tekenen en de vierenveertig stempels die zijn gezet voor de Italiaanse administratie.

Na de evaluatie is het zeker de moeite om een format op te stellen voor dit soort van activiteiten. Ook interessant is het feit dat op het hmc een (klein) deel van de studie van een Italiaanse opleiding is gegeven. Al met al in veel opzichten una visita memorabile.

Plastic vissen
Opbrengst

 

Studio Bertjan Pot
Studio Drift
presentaties
presentaties
voorbeeld van een producttoelichting
website van scuola fantoni (http://www.scuolafantoni.it/)

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Una visita memorabile – de Italianen uit Bergamo

  1. Marije van der Put zegt:

    Heel tof! Mooi en divers programma.
    👌🏼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.