Scan uzelf gelijk uw naasten

Sinds 28 november is een ‘mee-met-ict’-groep van start gegaan op de dinsdagavonden rond het thema nieuwe technieken. Het is een kans om persoonlijke kennis en inzicht concreet om te zetten in maak-ervaringen. Zelf ben ik redelijk bedreven in 3d-tekenprogramma’s en heb mij daarom gevoegd bij de subgroep scannen van ruimtelijke objecten. Na een informatieve avond over doel en invulling van de totale cursus, gaan we vandaag vooral praktisch aan de slag. Voor deze gelegenheid heb ik het theeservies van mijn oudtante Sofia voor het scannen meegebracht. Het is geheel van tin en in de stijl van de Amsterdamse school. Collega Ronald van der Haak begeleidt ons tijdens de eerste stappen in de wereld van het ‘uit de hand’ scannen, dit in plaats van het scannen met een statief. Het is vooral belangrijk de afstand tot het voorwerp goed te kunnen inschatten. De scan bestaat uit veel data en het is verstandig niet alles in één scan te willen vatten, maar diverse scans van het product te maken.

We zijn met vier leergierige collega’s en besluiten ieder een kwart van de theepot te scannen. Onze begeleider Ronald weet het enthousiasme redelijk snel te temperen door uit te leggen wat het apparaat allemaal niet kan. Scannen blijkt een ingewikkeld proces. Zelf heb ik enkele jaren terug twee HMC studenten in kasteel Amerongen een bed zien inscannen en toen al begrepen dat het niet zo eenvoudig is als gedacht. Daarbij tast je het oppervlak af en maak je geen solid. Een glimmend oppervlak is ook lastig. Gelukkig kan de glimmende theepot worden bespoten met een matterende spray. Een mat oppervlak laat zich beter lezen dan glanzend. De scan wordt vastgelegd als een mesh-bestand dat bestaat uit kleine driehoekige vormen. We hebben speciale software recent aangeschaft verzekert Ronald ons om een mesh te kunnen vertalen naar een bestand dat je eventueel zou kunnen bewerken.

De eerste scan is van matige kwaliteit en de tweede scan die we maken wordt door mijn persoon per ongeluk overschreven, doordat ik met een ander scanproject begin en de data niet goed zijn gekopieerd. Verstandig om voor ieder project met een nieuw mapje te beginnen. Uitgekeken op de theepot gaan we het hoofd van een collega inscannen. In de regel worden meerdere scans gemaakt van één object die bijeen worden gevoegd met computer software, en vervolgens ook nog handmatig gecorrigeerd. Na het portret volgen andere delen van het lichaam en vind ik het wel welletjes, en voeg mij bij de groep die de data aan het uitlezen is.

Collega en oud student Bouke heeft een bestand van een 3D-uil meegebracht die hij graag zou willen bewerken. We duiken in diverse programma’s om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Al snel blijkt de complexiteit van het uitwisselen van verschillende typen bestanden in CAD programma’s. Bovendien blijken er in dit bestand ook fouten te zitten die bewerking kunnen verhinderen. Het automatisch corrigeren van deze fouten geven de uil een dusdanige facelift dat deze zijn specifieke kenmerken verliest. Voor ik er erg in heb is 20.00 uur en tijd voor een nabespreking. Hebben we nu vooral geleerd wat niet kan, bedenk ik mij hardop? Frustrerend, maar ook belangrijke informatie waar we op voort kunnen gaan. Ronald stuurt ons aanvullende informatie en stelt terecht dat we vooral veel moeten onderzoeken en uitproberen. Een extra motivatie is het verzoek een bankje in de Joods Portugese Synagoge te gaan inscannen. Studenten meubelrestauratie in het derde leerjaar hebben daar een mooi project aan. Erfgoed in het algemeen leent zich bij uitstek om 3D te worden gescand. De objecten kunnen dan op afstand door onderzoekers worden bestudeerd.

Voor informatie over scannen op het HMC en de software, zie https://artecgroup.zendesk.com/hc/en-us.

de gematteerde tinnen theepot

controleren van bestandsfouten

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.