Hoe zit het eigenlijk?

Midden Het stoel van Eline Brouwers 2018 en links No screw no glue van Joost van Bleiswijk 2003

In de hmc-introductieweek wordt voor ieder studiejaar specifieke activiteiten georganiseerd. In het eerste jaar zijn dit meestal doe-activiteiten en verkenningen. Het 3de jaar gaat dit jaar op uitnodiging van het Centraal Museum het depot van het museum bezoeken. Toegang krijgen tot een museumdepot is niet gebruikelijk. Het gebouw is ingericht om museale stukken zo lang mogelijk te bewaren door het creëren van ideale omstandigheden. Alle activiteiten die je in een depotruimte onderneemt beïnvloeden het klimaat. Het beste laat je stukken in opslag ongemoeid.

Vandaag is daarop een uitzondering. Wij gaan ons in de komende periode specialiseren in specifieke meubeltechnieken door het reproduceren van een bestaand meubel. In de oriëntatiefase doen meubelstudenten specifiek onderzoek naar tastbare voorbeelden van meubelconstructies, materialen, vormgeving en functionaliteit. Dit doen we door een selectie van meubelstukken fysiek te onderzoeken. De collectie van het Centraal Museum bestaat o.a. uit historische stukken, het werk van Gerrit Rietveld waaronder ook tekeningen en schetsen, meubelenstukken van meubelfabriek Pastoe en Nijntje natuurlijk. Het museum verzamelt ook meubelen van jonge ontwerpers. Door deze stukken te bestuderen kijk je als het ware over de schouder van de meubelmaker mee. Welke oplossingen heeft deze bedacht en wat kan ik daarvan als maker overnemen?

In de universitaire wereld is het gebruikelijk museumstukken op locatie te bestuderen. In het mbo is dat tot nu toe minder gewoon, zeker bij de specialisatie innovatief meubelmaken. De specialisatie meubelrestauratie heeft al lange tijd een samenwerking met Museum van Loon om op locatie antieke meubelen op te meten. Vanuit deze samenwerking is het programma Een huis dat werkt ontwikkelt.

Het depot van Centraal Museum is niet fysiek verbonden aan het museum in het centrum van Utrecht, maar ligt op een bedrijventerrein in het stadsdeel Zuilen. Het museum organiseert zelf tentoonstellingen, in 2023 bijvoorbeeld de uitgestelde tentoonstelling Stoel neemt Stelling. Ook krijgt het museum veel bruikleenverzoeken uit binnen en buitenland. In de overslagruimte staat een selectie museumstukken opgesteld. Hmc docenten en museummedewerkers, waaronder de conservator, hebben in samenspraak voor een selectie stoelen gekozen. De meubelstukken mogen met handschoenen worden aangeraakt, opgetild, omgedraaid en besnuffeld.

De zigzagstoel van Rietveld is voor de meeste studenten bekend, de militaire kruk daarentegen is voor hen nieuw en een enkeling herkent hierin de reproducties van de militaire tafel op de 2de verdieping in Solaris. Van Joost van Bleiswijk staat de stoel No screw no glue opgesteld waarvan de onderdelen in elkaar geschoven zijn. Van Eline Brouwers Het Stoel (v) gemaakt van massief essenhout. Gezamenlijk bekijken en bespreken we de stoel LaWo1 van ontwerper Han Pieck die is gebogen vanuit één plaat multiplex. Dat deze stoel is ontwikkelt aan het einde van de tweede wereldoorlog is ook verrassend. De educatief medewerker van het museum vraagt zich hardop af hoe de stoel aanvoelt als je erop gaat zitten. Dat kunnen we niet uitproberen natuurlijk … tenzij je een reproductie maakt.  

Zigzag stoel van Rietveld 1932-39
Leunstoel van Han Pieck 1944-46
Militaire kruk van Rietveld 1923

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.