Creatief Vakman

Logo_Creatief_Vakman_met_trademark_300x160

De creatief vakman maakt geeft vorm en ontwerpt unieke en/of kleine series producten en zet deze op de markt. Dit kunnen producten van hout zijn of van andere materialen in combinatie met hout (bijv. meubels), maar ook producten van leer/textiel zoals hoeden, schoenen, tassen en andere lederwaren.

De opleiding Creatief Vakman (zie nevenstaande afbeelding) bestaat uit een eerste half jaar met instructie en oefeningen als een entree. Je maakt kennis met de (vak)docenten, de schoolorganisatie en de opbouw en samenstelling van het programma (het curriculum), en de software die wordt gebruikt. Vervolgens worden 6 integrale opdrachten doorlopen die gezamenlijk het hart van de opleiding vormen.

Een integrale bestaat uit een vormgeef en een vervaardiging deel. Zo veel mogelijk vakken zijn op een integrale opdracht afgestemd. In het vierde jaar beëindig  je  de studie met een proeve van bekwaamheid. Je kunt deze proeve op basis van je ervaringen met de integrale opdrachten helemaal zelfstandig en succesvol uitvoeren.

Bij het vormgeven en het vervaardigen van producten gebruiken we de ontwerpcyclus.

De creatief vakman gebruikt verschillende materialen en combineert het traditionele vakmanschap met nieuwe trends en bewerkingstechnieken, zoals lasersnijden, CNC-bewerking, 3D printen en de computergestuurde borduurmachine.

Op het HMC kun je binnen de richting design & mode accessoires de opleiding volgen:

voor de richting hout

Links een overzicht met alle integrale opdrachten voor de richting Hout.

 

 

 

 

 

 

voor de richting leer/textiel

Links een overzicht met alle integrale opdrachten voor de richting Leer-textiel.