Pick de Pic

DSC_0720Voor oude en nieuwe foto’s zij we met de opleiding collectiebeheer in de ovhtend in fotomuseum Foam en in de middag in het Rijksmuseum beiden in Amsterdam. In Foam krijgen we uitleg over de opbouw van de collectie en het veelzijdige karakter van dit museum, met expliciete aandacht voor het werk van jonge fotograven. Het museum verkoopt ook een selectie foto’s aan particulieren en andere geïnteresseerden; echte foto’s in een beperkte oplage. Het doet mij terugdenken aan mijn vader die als fanatiek amateurfotograaf menig familiemoment op de gevoelige plaat legde. Tot de komst van mijn jongere zusje in 1968, deed één van de slaapkamers in ons huis dienst als doka-ruimte. Er zaten zwart lichtwerende strips op de kozijnen. Het ontwikkelapparaat vond ik machtig mooi en de gele gloeilamp met zwarte verf mysterieus. De strips hebben nog lang nadat de doka was opgedoekt op de deurposten gezeten. We zijn als kinderen van jongs af aan in alle standen gefotografeerd. Een van de foto’s die mij het meest is bijgebleven ben ik zelf enkele minuten na de geboorte. De navelstreng nog aan de buik. Niets ontging de fotograferende jonge vader .. en ja wat anders kun je bijdragen aan de geboorte.
Vanaf de uitvinding van de fotografie heeft dit medium een enorme vlucht genomen. Niets lijkt nu leuker dan een selfie met je mobieltje of de Ipad voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het werk van serieuze fotografen is daar ook te bewonderen in de Phillip vleugel. Hoe foto’s zijn afgedrukt en worden opgeslagen is de zorg van de collectiebeheerder. Wat zijn de ideale omstandigheden? De polaroid-instant kiek en de vroege kleurenfoto’s zijn wat betreft kleur veel gevoeliger dan al die zwartwit foto’s van daarvoor. Je kunt in ieder familiealbum de verschoten foto’s uit de zeventig en tachtiger jaren zien. Foto’s verliezen hun kleur onder infloed van temperatuur. Verschillende informatiedragers hebben allen hun eigen bewaarzorg. Bubbelfolie lijkt een goed idee als bescherming tegen mechanische schade, maar hoe zeker ben je van het behoud van kwaliteit op lange termijn? De foto is nu net zo gewoon geworden als een een papieren servetje. We zijn er om die reden ook niet heel voorzichtig mee lijkt het. Het welzijn ligt in de handen van de huidige generatie. Een hele verantwoordelijkheid, die slechts door deskundig handelen ‘’veilig’’ kan worden gesteld.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.