Anti chambre met plakstrips

DSC_0014Een ochtend vol met sprekende voorbeelden van textiel uit exotische landen. Dit zien we vandaag in het Tropenmuseum in Amsterdam-Oost, als gasten van student Lynda op haar werkplek. Lynda deelt haar liefde voor textiel met ons, en dat het liefde is blijkt uit haar bijna onuitputtelijke kennis. In het textieldepot zien we textiel in rijen met ladeblokken zover het oog reikt. Zorgvuldig gesorteerd met landaanduiding en streepjes code. We zien kralenvestjes, kwastvormig touw en stof dat eigenlijk uit boomschors bestaat. Het is neergelegd tussen zuurvrij papier, opgerold op kartonnen rollen of volledig afgedekt op kasten. Het zorgvuldig openen van iedere lade geeft iedere keer een gevoel van spanning en opwinding. Wat zou erin zitten?
Voor we in deze depotruimte zijn getreden zijn we door een soort van voorruimte gelopen. Dit is ook een werkplek om voorwerpen en materialen nog bij te kunnen werken. Eigenlijk lijkt het de anti chambre voor tentoonstellingen. Als preventieve maatregel gaan voorwerpen dikwijls in een grote vrieskast om beestjes zorgvuldig te doden. De voorwerpen en beelden die vaak bestaan uit organische materialen, zijn bijzonder gevoelig voor grazers, bijters en boorders. We worden gewezen op de mat achter de deuren die bestaat uit grote witte plakstrips. ‘’Schoenen op de mat zetten graag!’’. Docent Iris houdt de groep scherp. Ik had de plakstrip niet opgemerkt en was eroverheen gestapt. Docent Pauline kijkt met interesse rond. Zij geeft meubelstofferen op het HMC Amsterdam en is zichtbaar onder de indruk van de werkplek van Lynda, en zeker ook van haar kennis. In de middag zal zij een praktische workshop textielherkenning verzorgen.
Om elf uur voel ik een oprecht verlangen naar koffie en weet uiteindelijk ook de anderen te bewegen richting het museumrestaurant. We kunnen na de koffie vervolgens de opstelling met stoffen in vitrines bestuderen die een verdieping boven het restaurant is gelegen. Normaal bekijk ik wat in vitrines hangt of ligt, maar nu bekijken we vooral hoe het erin hangt of is opgesteld. Je went snel aan een deze nieuwe ‘professionele’ blik. Verzadigd van textiel gaan we naar het rariteitenkabinet die precies is gericht op de Linnaeusstraat. Logisch eigenlijk als je bedenkt dat de Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog ook een prominent verzamelaar was. Prachtige inspirerende voorwerpen, geurkasten en een schildpad aan het plafond. Wat moet dat fascinerend zijn geweest voor de ‘’zeventiende eeuwse mensch’’. Eigenlijk is het dit nog steeds. In de Lichthal – de grote binnenruimte van het museum – is een installatie opgebouwd die ook op indrukwekkende wijze is uitgelicht. Helaas dringt voor mij de tijd. Vanmiddag ben ik lid van de sollicitatiecommissie op het HMC. Dat wordt een heel andere reis met heel andere plakstrip..

http://tropenmuseum.nl/nl/tentoonstelling

DSC_0160 DSC_0228 DSC_0027

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.