Een boot vol studenten

DSC_1336

Op deze lesdag hebben wij een lang geplande les in Museum van Loon gecombineerd met een lang geplande lunch in mijn woonhuis. Beiden liggen op korte afstand van elkaar in het centrum van Amsterdam. Het is begin september en in het museum gaat de les voor het ‘derde leerjaar’ van de opleiding collectiebeheer over logistiek. Museum van Loon is een museum-woonhuis met een 18de-eeuws interieur en heeft als privaat museum zonder subsidie veel activiteiten op de agenda staan. Dit vraagt om een zorgvuldige afweging tussen openstelling en het beheer en behoud. Een uitgelezen gelegenheid om juist dit museum nu te bezoeken in het kader van logistieke bewegingen. We worden rondgeleid door Willemijn en Valentijn en beginnen in het koetshuis waarna de verschillende vertrekken van het tegenoverliggende woonhuis volgt.

Door een concrete opdracht worden de hersens al vroeg geprikkeld. Wat gebeurt er als we een bruiloft organiseren in de hal bij de trap van het museum? En wat als we een lezing plannen in de blauwe zaal of de jaarlijkse vriendenborrel in de tuinkamer? De studenten kunnen in groepjes overleggen en delen vervolgens hun overwegingen. Willemijn en Valentijn vullen aan en vertellen hoe Museum Van Loon een en ander in goede banen leidt, dit vaak op basis van jarenlange ervaring. Welke stoelen zet je neer, en mogen er echte bloemstukken worden opgesteld? Rijst en rozenblaadjes zijn sowieso verboden, maar champagne wordt zeker geschonken en dan gaan de stoelen snel in de bergruimte. Terwijl we naar de uitleg luisteren glippen bezoekers van het museum door de groep heen. Vaak zijn het toeristen die aanvankelijk aarzelend, maar uiteindelijk vastberaden de ruimte(n) instappen.

Kort voor de lunchpauze rep ik mij naar huis. Onderweg koop ik broodjes bij de warme bakker en smoothies in de supermarkt. Een avond van te voren heb ik een wortel-gember, een bloemkool en een tomatensoep gaar laten pruttelen. Ik sta precies op tijd klaar voor mijn gasten. Het rolt eigenlijk allemaal als vanzelf. Genietend van de lunch en vergapend aan het uitzicht op de Prinsengracht vanuit de woonboot, mag ik honderduit vertellen hoe het allemaal zo gekomen is. Aan het einde van de middag ga ik mijn eigen onderzoek bespreken op de Hogeschool van Amsterdam. Dat was een boot vol studerenden bedenk ik mij onderweg. Het is best een bijzonder gevoel. Diploma’s ahoy! Het kan voor mij voor de eigen studie niet snel genoeg gaan.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.