Een Kasteel vol gasten

Afbeelding

Van de historische kastelen die in Nederland tot de verbeelding spreken is Kasteel de Haar in Haarzuilen het meest uitgesproken. Dit is niet zonder reden. Dit is de bedoeling. Baron van Zuilen heeft eind 19de eeuw het kapitaal van zijn vrouw aangewend om de meest kosmopolitische plek in Nederland te realiseren op de fundamenten die zijn voorouders hebben gelegd. Kasteel de Haar is daardoor een kasteel plus, een super kasteel met alle kenmerken van een vesting en alle comfort van een vroeg twintigste eeuws landgoed. Je waant je in de romantiek van de 19de eeuw en ziet ook de moderniteit. Veel internationale vermaarde adel en celebraties zijn hier te gast geweest. Een plek waar je nu ook nu nog kunt wegdromen.
Vandaag worden een aantal kamers onderzocht door de deelnemers collectiebeheer. De opdracht is zoveel mogelijk data te verzamelen van factoren van schade of factoren die schade kunnen veroorzaken. Alle lessen van module 2 komen aan de orde. Vochtigheid en binnenklimaat, beesten en beestjes, schimmels en preventieve maatregelen. Waar is de ligging van een kamer in het gebouw en waar zijn de buitenwanden? Waar komt de zon naar binnen en wat is het effect van het zonlicht? Welke objecten staan in de ruimte en wat is hun conditie? Het kasteel is een aantal jaren geleden ingrijpend gerenoveerd aan de buitenzijde. Eén van de torens begon te hellen met scheurvorming als gevolg. Na de buitenkant is nu de binnenkant aan de beurt en wellicht dat een overtuigend schaderapport kan helpen de noodzakelijke gelden bijeen te brengen. Want geld is in tegenstelling tot de periode van de opbouw nu een enorm vraagstuk. Overigens niet enkel voor De Haar maar voor andere kastelen, buitenhuizen en musea.
Voor de deelnemers gaan inspecteren krijgen we eerst een rondleiding. De ontstaansgeschiedenis wordt uit de doeken gedaan en tevens wordt verteld hoe het komt dat de kamers zo verschillend en gevarieerd zijn ingericht. In de torens is bijvoorbeeld een groot deel van de 41 badkamers gebouwd, een prachtig gezicht. Niet het totale kasteel is geopend voor publiek. Dit zou problemen opleveren ten aanzien van het beheersbaar houden van de bezoekersstroom. Hoe hoger je komt hoe minder toegang wordt verschaft. En stilstand is achteruitgang. De collectiebeheerder Arianne moet dus scherp in de gaten houden dat er geen ongenode gasten zich aan de collectie vergrijpen. In een van de torenruimte in de voormalige personeelsruimte is een ontelbare hoeveelheid dode vliegen te zien. De vliegen komen van de weilanden in het najaar aangevlogen en zoeken beschutting in de binnenruimte. We weten dit al van het depot van het Rijksmuseum in Lelystad. Ook daar wordt een deel van de ruimte geplaagd door duizenden vliegenlijkjes ieder jaar. Het is een bizarre gezicht.
Aan het einde van de dag wordt een rondgang gemaakt langs alle ruimten. De hal, de Ridderkamer, de damesslaapkamer, verblijven van het personeel en het depot. Van laag naar hoog zijn ruimten onderzocht. Bijzonder is dat het kasteel zo weinig museaal is en dat alles zo kan worden gebruikt. Of dat ook werkelijk zo is wordt verwerkt in de rapportages. De rapporten worden gebundeld aangeboden aan de beheerders van het kasteel. Zelf maak ik foto’s met mijn digitale camera die ik heb gewonnen in de Bank en Giroloterij. Deze loterij ondersteund erfgoed projecten, musea en instellingen met financiële bijdragen. Zelfs als je niets wint komt je inleg dus goed terecht!
Kijk ook op: https://www.bankgiroloterij.nl/

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.