Bouwen aan de Toren van Babel

samen in de toren van babel

De opdracht samen op pad houdt in dat deelnemers met elkaar en/of los van elkaar een voorbeeld van erfgoed bezoeken. Daar hebben we vier categorieën in te onderscheiden, te weten religieus, industrieel en archeologisch erfgoed en historische huizen. De groepen zijn door de docent ingedeeld. Door het overzicht persoonsgegevens kan iedereen met iedereen contact opnemen. In de eerste week van maart mochten deelnemers zelf een passend moment uitzoeken, dit mede vanwege carnaval waardoor Zuidelijk Nederland amper aanspreekbaar is. “Alles ligt plat”, zo werd ons als docenten onder de aandacht gebracht. Jaap is op dinsdag vier maart op afstand telefonisch bereikbaar voor ontnuchterend advies, en ik meen de handen vrij te hebben om van alles en nog wat te kunnen regelen. Tien over half tien word ik door een van de baliemedewerkers uit de gang geplukt en gewezen op de aanwezigheid van een deelnemers collectiebeheer in het gebouw. Deze had moeite de groep te vinden. Dat klopt bevestig ik, “die zijn zelfstandig op pad en dat ga jij ook”. We hebben in de kantine een bakkie koffie gedronken en de opdracht doorgesproken. In de medewerkerskamer ben ik vervolgens aan het programma voor module 2 gaan werken. Jaap bleek die dag voor mij telefonisch totaal onbereikbaar. Als dat maar goed gaat .. dacht ik nog.

Weer terug op het HMC op 11 maart is in de ochtend tijd gereserveerd om alle individuele reisverslagen samen te smeden tot een presentatie van vijftien minuten. Tevens is de opdracht om voorbeelden van Engelse sites over erfgoed op te zoeken. Na de instructie kan iedere groep aan de slag. In de terugrapportage bleek een samenwerkopdracht toch niet zo eenvoudig. Het roept naast veel vreugde ook spanningen op. Je moet elkaars taal leren spreken en genoegen durven nemen met een product dat à priori een samen-baksel is. En hoe ga je dan te werk? Het vereist grondig vooronderzoek uitmondend in een heldere definitie om op systematische wijze informatie over te dragen, zo bedacht ik mij na de eerste presentatie. Wat een uitdaging! De resultaten lieten een interessant en verschillend beeld zien. De eerste groep had zich letterlijk verenigd en kwam met een afgerond geheel in de vorm van een indrukwekkende video. Tijdens de gezamenlijke bespreking werd uitvoerig stilgestaan bij de definitie van historische huizen als erfgoed. Is die wel te geven? Veel oude panden krijgen om de kosten voor het onderhoud veilig te stellen een tweede leven als etablissement. Is er dan nog sprake van erfgoed als het casco van een oude villa alles is dat rest? Een relevante en interessante vraag. Na deze sessie staan de overige drie groepen niet direct te dringen om te presenteren. Ik bemerk een aarzeling. De groep religieus erfgoed is uiteindelijk bereid en clustert zich rond de computer.

De groep heeft een woordvoerder aangewezen. Er volgt een gedetailleerde hoeveelheid informatie over de voormalige Joodse synagoge in Amsterdam, thans Joodsmuseum. De Portugese grote synagoge is bijzonder indrukwekkend bedenk ik mij. Ik heb deze bezocht tijdens museumnacht en was onder de indruk van het interieur. In de synagoge in Groningen heeft een wasserette gehuisvest gezeten zo wordt verteld. Nu is het deels een gebedshuis en deels een cultureel centrum. De Bavo in Haarlem leent zich bij uitstek voor een uitgebreide bespreking, maar komt summier in beeld. Misschien maar goed ook vanwege de tijd. Zullen we wel een filmpje of geen filmpje laten zien van de kerk in Bussum, vraagt de groep zich af? Men twijfelt. Toch maar wel. De woordvoerster van het kerkgenootschap wordt vanonder in de neusgaten gefilmd met, zo wordt ons later verteld, een verborgen camera. Ook het bijzondere kerkorgel komt in beeld. We gaan ruim over de tijd heen zie ik en het begint mij te kriebelen. Wie bepaald wat er met erfgoed gebeurt? Er worden suggesties gedaan en Jaap vult aan.

De derde groep behandelt het archeologisch erfgoed. Een prachtig filmpje over de hunebedden wordt getoond. Niels houdt losjes en als geboren reporter een uitgebreid verhaal bij een stapel keien en wordt daarbij treffend in beeld gebracht. De kei in de wei blijkt vooral een ideale plek voor de hangjeugd van Assen en een bezienswaardigheid voor de horden zondagsfietsers. Wat typeert archeologisch erfgoed? De groep meent dat het bij voorkeur wordt opgegraven onder invloed van een gebrek aan geschreven bronnen. Tony is het er niet mee eens en geeft tegenargumenten. Zelf moet ik de discussie onderbreken en groep vier aansporen de presentatie te gaan voorbereiden. Industrieel erfgoed met een dia als een ansichtkaart in beeld gebracht. Een molen, (hier) radio Kootwijk, de werf Kromhout, het station van Haarlem en een molen in Zaandam. Het blijken idyllische trouwlocaties of een uitgelezen plek voor een bibliotheek. Wat denken jullie dat industrieel erfgoed is? Het publiek wordt op slimme wijze bij de presentatie betrokken. De groep heeft een definitie maar haast zich te zeggen dat deze niet eenduidig is. Als experts wordt met afkortingen van de namen van organisaties gestrooid. Bram is inmiddels het lokaal binnengeslopen en ik wil overgaan naar het het laaste onderdeel van de dag het vervolmaken van de persoonlijke websites.

In de informele nabespreking aan het einde van de dag komt wat frustratie voorbij. De groepsopdracht heeft veel losgemaakt. Jaap en ik horen het met interesse aan en zijn gefascineerd door de ambitie. Mooi om dit terug te laten komen in de reflecties die we in de aankomende twee weken gaan organiseren. En dan zit module 1 er al weer op. Zelf vind ik mijn uitdagingen in de webcam die we zullen laten meedraaien. Nieuwe technieken zijn fascinerend maar brengen ook spanningen mee. Gelukkig vind ik een soulmate bij HMC cursus&training. Niet de enige perfectionist in de organisatie, wat een geruststelling.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.