Help helpen #meubelsvoorGithurai Kenia

Team Kenia VMM 2022

In juli en augustus van 2022 gaan de Vliegende Meubelmakers op uitnodiging van de Fred Kiserem Epilepsy Awareness Foundation naar Kenia. Een tweede groep reist af naar Zambia. De aanvraag van Kiserem is al in 2019 gedaan, maar door corona kon niet eerder worden afgereisd. Daarom gaan we deze zomer naar Githurai om een werkplaats op te zetten en een aantal (school)meubelen te maken. Dit doen we samen met Kenianen om actuele kennis over houtbewerking te kunnen doorgeven en hun maakervaringen te trainen. Het doel is om mensen met epilepsie een toekomstperspectief te geven.

Fred met echtgenote

Fred Kiserem is de man die zijn naam aan het Kiserem fonds heeft gegeven. Tijdens de online sessies komt hij zeer betrokken en gemotiveerd over. Het is een man met een missie. Dit komt ook door zijn eigen verhaal. Op 27 jarige leeftijd heeft hij plotseling een zware epilepsie aanval gehad, en tweede aanval met ziekenhuisopname. Door deze ervaring heeft hij in 2016 het Kiseremfonds opgericht dat is gevestigd in het gebied Githurai (ongeveer 40 km noordoost van Nairobi). De organisatie ondersteund momenteel circa 300 mensen met epilepsie en de mensen die hen helpen. Dit doen zij o.a. door het verstrekken van informatie over de oorzaken van epilepsie, wat een epileptische aanval uitlokt, en wat je beter wel en niet kunt doen tijdens een aanval.

Mensen met epilepsie ontmoeten door onbekendheid en onbegrip veel afwijzing in Kenia. Ook wordt een epileptische aanval vaak in verband gebracht met duivelse bezetenheid en hekserij. Uit schaamte worden mensen door hun families verstoten en/of krijgen niet de noodzakelijke medische zorg. Zij zijn kwetsbaar en daardoor vaak het slachtoffer van geweldsincidenten. Een zware epileptische aanval kan, als het niet adequaat medisch wordt behandeld, leiden tot de dood. Samen met anderen, waaronder zijn vrouw, heeft Fred diverse beroepscursussen opgezet. Dit om de praktische vaardigheden van mensen met epilepsie te kunnen trainen, zoals kleding maken, beauty salonwerk, timmeren, computer- en ondernemersvaardigheden. Voor de Keniaanse overheid heeft twintig procent van de circa één miljoen mensen met epilepsie toegang tot medicijnen.

Als vliegende meubelmakers nemen we lesmateriaal en gereedschappen mee en schaffen in Kenia hout en bevestigingsmaterialen aan. Uitdagend is een mooie houten variant te ontwerpen en maken van schoolmeubels die multifunctioneel kunnen zijn. Op een voorbereidingsbijeenkomst in mei hebben we onze mogelijkheden doorgesproken en een aantal praktische voorbereidingen gedaan. Ook waren er uitdagende oefeningen zoals een vraagspel over cultuurverschillen en het samen ontwerpen en maken van een krukje. Dat laatste leerde ons dat je altijd moet controleren of je bevestigingsmiddelen in het ontwerp ook daadwerkelijk aanwezig zijn. De groep Zambia heeft dit zeer goed uitgevoerd (zie foto onder rechts).

krukje in progress
krukje als eindproduct

Voor deze activiteit zoek ik sponsoren, zie: https://steunactie.nl/actie/help-mij-meubels-maken-in-kenia/-9688

Ervaringen worden bijgehouden via een blog op deze website (www.marcocornelisse.nl) en Instagram (https://www.instagram.com/vmm.kenia2022).

Meer informatie over dit project en de vliegende meubelmakers zie: 

https://www.vliegendemeubelmakers.nl/project/262 /

https://www.kiseremeaf.org/

https://www.facebook.com/KiseremEpilepsyAwarenessFoundation

QR code van de sponsoractie

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.