Doorlopend beter

Vandaag een grijze dag en perfect weer voor het Webinar Gedrag & Relaties in het onderwijs. Aanleiding is de vertaling van de Engelstalige publicatie Teaching Walkthrus: Five Step Guide to Instructional Coaching, dat in het Nederlands Doorloopjes is genoemd. Het is een visuele ontwerpgids voor leraren. Bij de Nederlandse uitgave is ook een website gemaakt met hulp van o.a. Stichting LeerKRACHT, ResearchED Nederland, Het lerarencollectief, BAB en de BVMBO. Bij de (laatst genoemde) beroepsvereniging ben ik alweer enkele jaren aangesloten. De Engelse uitgave is geschreven en samengesteld door twee auteurs die beiden, net als ik, gewerkt hebben in het (speciaal) onderwijs. Het inzetten van visuele middelen is zeer effectief als het gaat om communicatie, vergelijk met pictogrammen, en niet slechts in de omgang met studenten maar ook voor docenten. Het boekje is gericht op het verbeteren van de lespraktijk door inzichten die voortkomen uit cognitief onderwijsonderzoek. Naast reflectie worden coachingsprocessen aangewezen als een middel om het professionaliseringsproces in het onderwijs te versnellen. Het boekje is opgedeeld in drie gedeelten: het Waarom, het Wat en het Hoe. Ook wordt de PASAAN strategie geïntroduceerd, dat respectievelijk staat voor Proberen, Aanpassen, Sleutelen, een Aantal keer oefenen én Nabeschouwen.

Vandaag kijken we anderhalf uur naar de zes doorloopjes die verbonden zijn met gedrag en relaties. Even een nieuw wachtwoord regelen voor mijn Zoom-account en vervolgens de link van het Webinar uitproberen. Ik raak steeds meer bedreven in de online media. Ook ben ik ruim op tijd in een virtuele wachtruimte beland. Lekker dat je tijdens het wachten nog eenvoudige klusjes op de computer kunt doen. Tijdens het Webinar overigens ook. We beginnen met een uptempo muziekje dat abrupt wordt afgebroken als de gastheer het woord neemt. Het doet terugdenken aan omroep Manjana. Een gezellig soort van knulligheid waar niets mis mee is. Naast de presentator van dit Webinar zijn er ook twee gasten die ons in hun rol van ervaringsdeskundigen door de middag praten. En uiteraard gaan we een aantal maal in break out rooms, voor de nodige herkenning en verdieping. Ook worden we verzocht kenmerkende ervaringen op een padlet te plakken. Het invullen van de chat op mijn mobiele telefoon is al een opgave, laat staan dat ik de padlet kan vinden op het kleine schermpje. De vragen die we bespreken gaan over het eigen gedrag in de onderwijssituatie en dat van de student. ‘’Hoeveel geef jij als docent om de student?” en ‘’wat doe je als die leerling weer op de mobiele telefoon zit?’’, maar ook ”wees geloofwaardig”; neem ik mee uit de presentatie. Studenten komen er uiteindelijk zelf wel achter wat de consequenties zijn van te veel afleiding, bedenk ik me. Dat is in het mbo door de focus op het vak toch anders dan de middelbare school of het basisonderwijs. Interessant om de verschillende ervaringen naast elkaar te kunnen plaatsen. We gaan kort langs alle aandachtspunten en tips in dit deel van het boekje, dat er overzichtelijk uitziet en door de opmaak een mooie verhouding heeft tussen tekst en beeld. Ook de tips bestaan uit korte teksten die bruikbaar zijn en inzichtelijk.  

Uiteraard is het verstandig de adviezen in dit boekje te vertalen naar de eigen lespraktijk en deze ook bewust met collega’s te delen en te bespreken.

De auteurs van Teaching Walkthrus zijn Tom Sherington (www.teacherblog.com) en Oliver Caviglioli. Het boekje is vertaald door René Kneyber. Zie de bijbehorende website www.doorloopjes.nl met informatie en video’s. Ook vind je de agenda met activiteiten.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.