CVI Conferentie Kultuer & Mienskipin

Op de conferentie Kultuer & Mienskipin in Leeuwarden over cultuuronderwijs in het mbo op donderdag 8 maart 2018 heb ik samen met Rozemarijn Schouwenaar van LKCA een workshop gegeven. Aanleiding voor de workshop was de publicatie ‘Een wereld vol mogelijkheden, cultuureducatie in het mbo’. De samenwerking tussen het HMC en Museum van Loon wordt in deze publicatie beschreven. Als workshopvorm hebben we de oefening waarnemen & benoemen gekozen die bij mbo-collectiebeheer wordt gebruikt om kennis over objecten en materialen te oefenen en die ook uitgangspunt is geweest voor het educatieve programma in Museum van Loon. De veertien deelnemers kregen een object aangereikt dat zij in twee- of drietallen konden bestuderen. Voorafgaand aan het hanteren van objecten hebben we nitrile handschoenen uitgedeeld. Het doel van de opdracht is samenwerken en het bewust inzetten van cognitieve functies. Ook het ontbreken van een leerechte omgeving, zoals een depot of museum, hebben we de deelnemers laten ervaren.

De opzet was effectief zo bleek in de nabespreking. Deelnemers werden gedwongen goed te kijken en na te denken. De energieke sfeer was een positief signaal over het verloop. Aansluitend is het onderzoek van LKCA en CJP toegelicht, met alle do’s en don’ts bij het opzetten van een cultureel programma binnen een samenwerkingsverband. In het kort bestaan deze uit het vaststellen van het wederzijds belang, het denken in kansen en de toevoeging van het programma aan het bestaande onderwijscurriculum. Zelf heb ik deze dag nog twee workshops gevolgd over excellentie in het mbo en het ontwerpen van een ‘challenge’ als onderwijsconcept. Leuk was een aantal bekenden weer te mogen begroeten en ook het bezoek aan het Fries Museum, met o.a. de prachtige tentoonstelling Mata Hari. Door zorgvuldig opgebouwde contacten in de museale wereld kregen we een privé rondleiding en een VIP behandeling.

De volgende CVI Managementconferentie is in Den Haag met als gastcollege ROC Mondriaan op 27 en 28 maart 2019. Aandachtspunt voor het HMC is op deze data geen studie- of open middagen te plannen, opdat meer collega’s kunnen deelnemen.

 

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.