VIP gevoel

Dit jaar de eer ten deel gevallen om samen met collega’s Rotterdam/Amsterdam aangevuld met wat management en raad van toezicht op studiereis te gaan naar de meubelbeurs in Milaan; in 010 ook wel de vip-reis genoemd. We hebben door deze opzet alle aandacht voor de beurs en de activiteiten daaromheen. Reisleider Jaap is energiek en start het programma donderdagochtend ruim voor aanvang van de Easyjet vlucht op onze nationale luchthaven, opdat we elkaar beter kunnen leren kennen. Als vrienden rijden we na aankomst in Milaan per touringcar linea recta naar de beurshallen. Door een metrostaking is de groep hmc collega’s & leerlingen een dag later op de beursvloer dan gepland en die lopen we op weg naar de jonge ontwerpers tegen het lijf. Voor creatief vakman ben ik hier op zoek naar inspirerende objecten en ik zie sprekende voorbeelden. Een Oostenrijkse ontwerper heeft een lichtgewicht stoel gemaakt die uitgebreid wordt bekeken, bewonderd, bevoeld en betast. De beurs is vooral heel erg uitgebreid met op meerdere verdiepingen oneindige expositieruimten. We lopen van Kartell naar Kroll, Artifort, Thonet, Lensfeld etc etc., en afsluitend bezoek ik met Rotterdamse Ilse de hal met classical furniture, interieurs voor de nouveau riche. Een walk-in closet in Lodewijk 14/15/16de stijl, het blijft opmerkelijk. In de namiddag worden we verwacht bij Masterly, de Nederlandse hotspot in een negentiende eeuws palazzo vlakbij de Milanese Dom. Drie hmc IA studenten begroeten ons en geven een rondleiding door de respectievelijke expositieruimten. Uiteraard ook hmc studenten die hun werk vol trots presenteren. Het weer is prachtig in Milaan en de welkomst borrel op het dakterras is zeker welkom en met name ook de sandwiches vallen goed op de lege maag.

De tweede dag bezoeken we de wijken Lambrate en Zona Tortona. Het frisse karakter van het werk van jonge ontwerpers in Lambrate maakt indruk. Een Scandinavisch hoekje met een Deense show-supermarkt is een ontdekking en de virtuele zelfbevredigingsmachine van een van de kunstacademie spreekt ook zeker tot de verbeelding. De absolute topper van de beurs is voor mij zonder twijfel de hal ingericht door Moooi in de Via Savona. Perfect uitgelicht en dito vormgegeven zie je de stijliconen van Nederlandse ontwerpers en alles in deze setting is ook daadwerkelijk mooi. Daarna nog auto en fiets stands bekeken en jonge Japanse ontwerpers aangeprezen door een Italiaanse student. De Poolse kunstacademie heeft modellen hangen die intrigeren. Als afsluiting van de dag een diner waarna we met dunne schoenzolen in het hotel arriveren. Zaterdagochtend wordt het designmuseum in het park bij Castello Sforzesco door mij en collega Thomas bezocht. Het gezicht van Pinoccio is op de wand meer dan groot – it’s huge – afgebeeld en via een loopbrug zien we in diverse ruimten oud en nieuw speelgoed staan als voorbeeld van design. Het kunststof uit de jaren vijftig, zestig en zeventig verkleurd en vervormd zichtbaar snel. Het bruggetje van design naar de opleiding mbo collectiebeheer is hier snel te maken. Wat heb ik dan toch een veelzijdige baan in een enerverende organisatie zo bedenk ik mij. Is dit wat bedoeld wordt met een vip gevoel?

Triënnale, Museum in Milaan, Italië
Adres: Viale Emilio Alemagna, 6, 20121 Milano

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.