Barcode boven bitte

ketel-op-kopVoor het maken van verpakkingen en vervolgens uittesten zijn we vandaag met het tweede jaar de gasten van Klaas Robers van Topa Institute in Voorhout. In het tweede leerjaar wordt het examen ‘maken van een depotsteun’ afgenomen. De onderdelen hanteren, zwaartepunt bepalen, gevoeligheden inschatten, het is allemaal aan de orde. Ook is het handig als je een vaardige manuele techniek kunt laten zien. Dus meten, snijden, zagen, verbinden komt allemaal aan de orde. En bij Topa is werkelijk alle deskundigheid voorhanden. Indien we erfgoed gaan verplaatsen is het belangrijk de beweging te uit het voorwerp te halen of zodanig te reduceren dat het materiaal dit goed op kan vangen. Daar horen natuurlijk interessante termen bij als buffering, schokken, trillen en resoneren. We krijgen uitleg over diverse verpakkingsmaterialen en wat je daar wel of niet van moet verwachten en ook welke kwaliteitsoorten er in de handel te verkrijgen zijn. Let op een microklimaat als je met folies gaat verpakken wordt studenten aangereikt, en ook dat het materiaal niet schuurt op je objecten. Na een uitgebreide kennisoverdracht in de vorm van een college mogen studenten na de lunch in tweetallen een voorwerp uitkiezen. De voorwerpen worden uitgebreid geanalyseerd. Wat is het materiaal waaruit het bestaat, welke berekeningsformules kan ik toepassen, welk type verpakkingsmateriaal is geschikt? Goed kijken, overleggen, risico’s inschatten. Ondanks het stevige denkwerk is er ook ruimte voor een ontspannen sfeer.

Nadat de analyse is vervolmaakt gaan we praktisch aan de slag. We staan aan de inpaktafel in de werkruimte waar diverse materialen kunnen worden gebruikt. Het is de kunst door toepassing van kennis een zo gering mogelijk hoeveelheid materiaal te gebruiken. Als je ‘voor de zekerheid’ extra materiaal toepast dan weet je het niet zeker, zegt Jaap, dan heb je onvoldoende kennis. Ja die eeuwige twijfel over zaken. De kracht zit in een goede voorbereiding, denken en overleggen bedenk ik mij, om vervolgens strategisch concreet kennis toe te passen. Je moet een geheel andere kijk op zaken ontwikkelen. Veel is niet altijd nodig, en soms zelfs ineffectief. Moet je een koperen ketel nu met deksel of zonder inpakken? Kun je deze ingepakt onderste boven houden? Er staan dan wel pijlen op de doos, zo van die kant boven of pas op .. breekbaar, je vervoerder zal veeleer op zoek gaan naar de barcode en de productgegevens op de doos, weet Klaas. Je moet er dus rekening mee houden dat tijdens het transport onverwachte zaken kunnen gebeuren. Om die reden wordt erfgoed vaak in grotere containers geplaatst, om stuks hantering te voorkomen. Ook wordt de opgezette vogel, de glazen siervaas en de koperen kroonluchter in een verpakking geplaatst. Indrukwekkend is de snijmachine die als een grote plotter iedere maat kartonnen doos a la minuut kan snijden.

Uiteindelijk worden alle verpakkingen onderworpen aan trillingen, schokken en de valproef in het testcentrum. De opgezette vogel wordt tweemaal op ‘transport’ gestuurd, de kroonluchter wordt aan een schokproef onderworpen en de koperen ketel gaat in een vrije val van tachtig centimeter hoogte. Complimenten voor de verpakkers want de resultaten blijken indrukwekkend. Op wat kleine verschuivingen na heeft alles, inclusief de glazen siervaas, de testen doorstaan.

testen-kandelaartesten-keteltesten-vogel

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.