Onder in-druk van Teylers

DSC_0143Zelf kom ik uit Haarlem-zuid en was als kind verrukt van de Haarlemse binnenstad met zijn rijke historie en prachtige gebouwen. Als negenjarige ging ik samen met een schoolvriendje menigmaal de monumenten ontdekken. In het Bijbelsmuseum, dat toen nog in Haarlem was gevestigd, hebben we een museumjaarkaart gekocht voor – als ik het mij goed herinner – een hele gulden. Of dit bedrag klopt kan ik niet terugvinden, het was in ieder geval belachelijk laag. In dit museum heb ik voor het eerst een afbeelding van god gezien als een man met grijze baard hoog in de wolken. In de Oude Bavo was er het zeer indrukwekkende Mullerorgel, en in het Frans Hals museum de schutterstukken én natuurlijk het Teylers Museum, het oudste museum van Europa. Naast de fossielen en instrumenten die de aandacht hadden van mijn schoolkameraadje, was ik bijzonder gegrepen door het interieur met de beelden en de rijke versieringen. Een prachtig product van de Verlichting weet ik nu in neoclassicistische stijl.
Op woensdag 16 september rijd ik met mijn wagentje naar Haarlem. Amsterdam uitkomen is best een opgave en vraagt veel geduld. Daar blijk ik niet veel van te hebben vandaag, zo bemerk ik. In het centrum van Haarlem is het goed parkeren in de voor mij nieuwe garage. In de spaarzame keren dat ik Haarlem heb bezocht in de afgelopen jaren was het vooral één grote bouwput in het historische centrum. Lopend vanuit de parkeergarage was het voor mij best even slikken. “Het went”, zeggen de medewerkers van Teylers als ik het opmerk. Nadia en Ewout pikken ons bij de achteringang op. We worden naar de kantine geleid. Het museum heeft enorm kunnen profiteren van het vertrek van geld- en postzegeldrukker Johan Enschedé naar het industriegebied ‘de Waarderpolder’. Een deel van de vrijgekomen gebouwen is nu in dienst als depot en werkruimte van het museum. Klimatologisch prima, zo wordt mij verzekerd.

DSC_0015Als we als groep compleet zijn doen we een ronde door het museum. De module heet maatregelen en we bekijken de aanpassingen die in het gebouw door de jaren heen zijn gedaan. In de zaal met schilderijen liggen kopieën van prenten die bezoekers door de vingers kunnen laten gaan. Zijn de prenten ook bij jullie in het bezit, vraag ik? Jazeker die liggen allen veilig opgeborgen in het depot. Nadia en Ewout delen hun kennis en vertellen honderduit. Over papierconservatie, plaagdieren en de plannen voor de toekomst.
Wat opvalt is dat veel is teruggebracht naar de oude situatie. Ewout heeft de oude prentdozen gerestaureerd en die zijn nu weer voor het publiek te aanschouwen. De ovale zaal is prachtig opgeknapt en ziet er spik en span uit. Het heeft nog steeds de elegantie die ik mij kan herinneren. Dit komt ook door het gebruik van oude tekstkaartjes en de manier van het aanbrengen van nummers direct op de fossielen. Dit ademt de sfeer uit van de begintijd van het museum eind achttiende eeuw. We gaan naar de bovenverdieping via de indrukwekkende hal en het trappenhuis en bekijken de collegezaal en de bibliotheek. Beiden zijn niet standaard toegankelijk voor het publiek. De rondleiding eindigt in het depot. We mogen geen foto’s meer maken vanwege de veiligheid. In het depot krijgen we een map met etsen van Rembrandt te zien. Wat een unieke ervaring om die van zo dichtbij te kunnen bekijken. De kwaliteit en bewaarcondities in het depot kunnen op grote waardering rekenen vanuit de groep. Nog onder de indruk gaan we lunchen in het restaurant en bespreken de middag opdracht. Tien objecten moeten worden bekeken en alle relevante maatregelen om schade te voorkomen in kaart gebracht. Bij de nabespreking blijkt hoe snel je iets over het hoofd kunt zien. Alle bevindingen moeten worden verwerkt in een blog, hoor ik mijzelf zeggen, en Teylers is zeer geïnteresseerd in de resultaten!

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.