Een genoeglijke Druildag

DSC_0118

Met de opleiding collectiebeheer komen we soms op dezelfde locaties. Voor mij altijd leuk om bekenden weer te zien en te kunnen begroeten. We zijn vandaag in het Stadsarchief van Amsterdam en UvA Bijzondere Collecties. Door een drukke week heb ik nog snel een namenlijst met gezichten geprint voor de portier van het stadsarchief. De veiligheid van stukken is met oog op de tien schadefactoren een belangrijke preventiemaatregel. Een ieder die de depots wil betreden moet vooraf worden aangemeld en krijgt een herkenbare badge. Janien Kemp heet ons welkom in de hal van de medewerkersingang. We gaan vandaag niet in de 18de-eeuwse stijlkamer, want die is bezet, maar in een van de voormalige werkkamers in het gebouw De Bazel. Dit gebouw is een bezienswaardigheid op zich. Het valt mij op dat de studenten zonder suggestie van mijn kant de notitieblokjes al klaar hebben liggen en worden veel relevante vragen gesteld.
Janien verteld over het archief, de archiefwet en de collecties die hier worden bewaard. Tussen grofweg 1850 en 1950 is kwalitatief zeer slecht papier gemaakt. Het bewaren is nu een hele kopzorg. Maatregelen als het verlagen van de temperatuur en relatieve vochtigheid vertragen het verval. Ook een zuurstofarme omgeving heeft een gunstig effect. Andere oplossingen worden gezocht in verlagen van de vochtigheid naar 33 procent ten gunste van film en negatieven. De innovatie van klimaatinstallaties maakt dat deze veel effectiever en zuiniger worden. Voor film en kleurenfoto’s is het belangrijk een ‘koude depot’ te hebben met een temperatuur van vijf graden. Met depotbeheerder Sjaak Groot gaan we een kijkje nemen in dit depot. Sjaak legt uit wat opvallende aspecten zijn van zijn werk en laat voorbeelden zien. Medewerkers blijven actief bezig om pasklare oplossingen te vinden voor transport en opslag. We maken een ronde langs verschillende depotruimte en gaan ter afsluiting een kijkje nemen in de kluis.
Het weer is erg triest vandaag, bemerk ik als we van het Stadsarchief richting het Rokin lopen. Terwijl ik de studenten het restaurant van de afdeling Bijzondere Collecties wijs, ga ik zelf nog op zoek naar een zak marshmallows en spaghetti. Vanmiddag zal ik met een collega de uitkomsten van een docenten-bootcamp over innovatie en creativiteit op een onderwijsfestival presenteren, en dan is het ‘zelf doen en beleven’ een belangrijk onderdeel van onze presentatie. Om kwart voor één gaan we in twee groepen door het gebouw. We zien de depots op de bovenverdieping en gaan ook naar het papieratelier. De groep is gesplitst en daardoor is er voor ieder goed zicht en ruim aandacht voor vragen. Zelf moet ik helaas eerder weg en geef een middagopdracht mee voor in het Allard Pierson museum. ‘Bekijk de opstelling in het museum door de bril van een collectiebeheerder’ is de opdracht. Hoe staan voorwerpen opgesteld en wat valt je op ten aanzien van belichting? Wat zijn de aandachtspunten bij het vervoer van voorwerpen? Mijn eigen vervoer is nu even mijn aandachtspunt op deze typische druildag. Ik moet naar de Meervaart in Amsterdam-west en durf niet met de auto, bang dat de terugtocht richting Centrum door file eindeloos lang gaat duren. Dan maar in regenpak op de fiets. Uiteindelijk stemt het weer de gemoederen mild en worden alle horden op deze dag succesvol genomen. Half negen zijn we klaar en kunnen naar huis. Op vrijdag thuiswerken en daarna weekend en bloggen.

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.