furnish finish & fun

image
Symposium over afwerklagen op meubelen en muziekinstrumenten

In het Rijksmuseum organiseert de stichting Ebenist een tweedaags internationaal symposium met de titel furniture finishes, op vrijdag 14 en zaterdag 15 november. Aan het symposium doen een groot aantal deelnemers mee uit verschillende Europese landen en de usa. Een keur aan deskundigen zal het onderwerp behandelen in het auditorium van het museum, en dit bevind zich onder de binnenruimte. In de ochtend zie ik in de menigte enkele oud studenten van het hmc van de restauratie afdeling. Deze groep heb ik vier jaar geleden les gegeven. Leuk om de heren even de hand te schudden en kort te spreken. Een van hen heeft inmiddels een eigen bedrijf als restaurator en de anderen gaan starten met hun master restauratie technieken aan de UvA. Zij hebben eerst kunstgeschiedenis gestudeerd. Een van de studenten van collectiebeheer is ook aanwezig. We raken aan de praat en gaan naar de zaal. De lezingen gaan over de afwerking van meubelen op een glossy wijze. Er zijn presentaties van onderzoeken, trends en ook wordt de vraag gesteld of je je kunt verplaatsen in de maker. Hoe zou deze de afwerking hebben bedoeld? We zullen het nooit weten is het geruststellende antwoord.

Na de lunch ga ik op stagebezoek voor collectiebeheer in het Rijksmuseum. Ik glip even uit het programma. Buiten het museum moet ik mij vervoegen bij het restauratieatelier aan de hobbemastraat nr 22. Het is t/o het zwembad begrijp ik door de telefoon. De baliemedewerker achter het glas vraagt mij om een legitimatie. U bent niet aangemeld merkt zij op. Ik krijg een badge die ik herken van het depot in Lelystad. Ons erfgoed wordt goed bewaakt bedenk ik mij. Als bezoeker mag ik door een speciale sluis naar binnen. Het maakt het bezoek exclusief en spannend. Eenmaal binnen gaan we direct weer buitenom via de museumtuin naar het prentendepot dat zich onder de grond bevindt. We bekijken enkele prenten en de manier waarop deze worden opgeborgen. Vervolgens gaan we door een tunnel tot in de museumhal en daarna met een deur naar de depotruimten die zich onder de weg richting museumplein bevinden, precies daar waar de Obama pantserauto heeft gereden. In een van de ruimten bekijken we de uitgebreide muntencollectie die in special ontworpen nieuwe bakjes wordt omgepakt en geregistreerd. Deze collectie zal voor het publiek worden ontsloten.

We lopen verder de gang in langs de beveiliging naar buiten door de touringcar garage, omhoog via een trap en uitkomend in een soort van brasserie. Je kunt wat aflopen gedurende de werkdag bedenk ik mij. In het restauratieatelier bekijken wij het textiel. De student mag rolletjes met kant herschikken en labels in kleding naaien. Aan het plafond en in hoeken zie we insectenvalletjes. Ook de vele paspoppen worden bewonderd. In de medewerkersruimte hangt een kopie van het Joodse Bruidje. Vast een nageschilderde academische studie van het schilderij van Rembrandt, het onderschrijft de genialiteit van de meester. Op weg naar de uitgang zie ik een poster van de eindexpo van het HMC. Ik heb zelf een catalogus bij me van dezelfde expositie.

In de middag kom ik in contact met de tutor van Westdean college Norbert. West Dean is een academie met verschillende disciplines waaronder restauratietechnieken. Studenten kunnen zich inschrijven voor hout en meubels, maar zich ook specialiseren in andere materialen zoals metaal, keramiek, papier etc. Enkele leerlingen van het HMC gaan ook wel naar West Dean en Norbert is bekend met het HMC. Ik wil graag met de docenten praten over onderwijs en de rol die ict gaat spelen op het gebied van restauratie. Op blogs wordt door studenten van West Dean verteld welke projecten zij doen. Inspirerende en vooral ook informatieve verhalen. Met Norbert houd ik een kort gesprek en zeg toe hem de volgend dag nogmaals aan te spreken. Kan ik mij eerst goed voorbereiden en de voicerecorder meenemen.

Tijdens de lezingen zien we voorbeelden van moderne apparaten die wordt gebruikt om analyses uit te kunnen voeren. Het is behoorlijk scheikundig. De aankomende module 5 die we vanaf januari zullen gaan volgen zal ook het een en ander aan scheikunde bevatten. Een onmisbaar onderdeel van de studie, en ik kan mij voorstellen dat dit voor een aantal studenten even slikken wordt. Zelf heb ik ook niet heel veel rooskleurige herinneringen aan scheikunde, hoewel ik de processen nu redelijk kan volgen.

De sprekers op het symposium laten nog een aantal voorbeelden zien van laklagen en samenstellingen, onder andere uit het Hubertus slot van de familie Kroller-Muller. Ik heb daar ooit zelf een rondleiding gevolgd en kan mij herinneren dat de houten deuren niet mochten worden aangeraakt. Deze zouden kunnen beschadigen. We zien een afbeelding van het dressoir. Het is door een student geheel geanalyseerd en de uitkomsten worden ons in grafieken getoond. Allerhande recepten van coatings zijn getest en de samenstellingen toegepast met ook op hun glossy effect en het verval. We krijgende de mededeling dat de lak op de meubels echt zijn. Een zucht van oh en AH gaat door het publiek.

imageDe dag wordt afgesloten met het bekeken van het museum en er zullen enkele stukken worden toegelicht door specialisten. Zelf ga ik eerst naar de afdelingen die ik nog niet eerder had bezocht, namelijk 18de eeuw tot en met 2000. Al dwalend kom ik enkele groepjes deelnemers tegen. Met bewondering zie ik geïnteresseerd toe hoe zij kunnen turen naar de kasten waar de laden worden uitgehaald. Zelf ben ik blij met de kennis die ik heb opgedaan en inmiddels meer dan verzadigd door de nauwgezetheid. Ik kijk nog wat links en rechts en besluit dat het mooi is geweest. Het is inmiddels zaterdagmiddag half vijf en het museum vraagt iedereen zich naar de uitgang te willen begeven.

Met Norbert heb ik uiteindelijk geen afspraak meer kunnen maken. Meestal ook niet handig op een dag vol met lezingen. Ik neem mij voor een email te sturen met de vraag wat men in Engeland aan ict toepassingen doet in het restauratie atelier. Daarna naar een aantal goede vrienden. Eindelijk weekend.

http://westdeanconservation.com

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.