Presse Papier

DSC_0262
Van kinds af weet ik dat je verschillende soorten papier hebt. Papier heeft altijd iets magisch. Witte papieren velletjes om vol te schrijven, te stiften, te beschilderen. Gekleurd papier voor feestelijke gelegenheden en cadeaupapier met een verassing. We zijn vandaag op een plek waar papier al eeuwen wordt gemaakt, in Loenen vlakbij Apeldoorn. Hier zijn wij te gast bij Tamar, student collectiebeheer, voor een dag vol met papier en papier producten. Zij wijst ons de weg naar de Middelste Papiermolen. De molen heeft de vorm van een boerenschuur en staat in het land van beken en sprengen. Deze watertjes drijven een rad aan dat zorgt voor de beweging die nodig is om pulp te mengen en te walsen. Een vroege manier van industriële activiteit die heeft voortbestaan tot de stoommachine de aandrijving overnam. We krijgen een rondleiding op en rond de schuur. Voorafgaand aan de rondleiding wordt een film getoond. Dit is een goede appetizer en maakt nieuwsgierig naar wat komt. Vandaag staan de machines stil om de ruimten goed te kunnen betreden. In bedrijf is dit maar beperkt mogelijk.
Het museum ‘de middelste molen’ wordt gerund door vrijwilligers. Met veel enthousiasme vertellen zij over de geschiedenis van het papier maken. Gelukkig krijgen we veel concrete materialen en grondstoffen te zien en in handen. Het beste papier maak je van katoen. De spijkerbroek maakt een prachtig, indigoblauw papier. Ook linnen, eucalyptus, houtcellulose en abacca zijn grondstoffen. En dan doet men daar graag een stofje doorheen. Dit kan lijnzaad zijn of een pakje zware shag, versnipperde bankbiljetten, aspergeschil of rietpluimen. Een verrassend nieuwtje was de olifantendrol die niet op het papier maar door het papier wordt gemengd. Het resultaat is alles behalve een bescheten velletje. Met een handje vol glitters erbij een feestelijk geheel. In het winkeltje bij het museum kun je verschillende soorten per vel kopen. Ik zie enkele van de studenten trots met monsterboekjes rondlopen. Alle deelnemers krijgen bij vertrek een prachtig velletje met watermerk mee. In stappen hebben we kunnen zien hoe je dit op zeeframen maakt. Tegenwoordig enkel nog in fabrieken op de rol was papier maken ooit een handwerk en een baan voor het leven.
In de middag gaan we naar Coda in Apeldoorn. Naast moderne kunst heeft dit centrum een specialisatie op het gebied van papier en fotografie. Het is multifunctioneel centrum met een bibliotheek, archief en een kunstencentrum. Vol trots geeft Tamar een rondleiding langs haar werkplek, door de bibliotheek en de fototentoonstelling, die zij mede heeft ingericht, en ook het depot met de indrukwekkende goederenlift. Deelnemers zijn ontspannen, geïnteresseerd en gefocust. In het opvallende gebouw van Architect Hertzberg geeft docent Jaap een les over papier, over bewerking, conservatie en de risico’s op aantasting. Tamar heeft enkele voorbeelden van papiertoepassingen uit het depot meegenomen en toont deze ter illustratie. Er zijn prachtige sieraden bij die in de doos van hand tot hand gaan en worden bewonderd. Verschillende voorbeelden van papier en kunstwerken op papier worden door deelnemers bekeken en onderzocht op samenstelling en druktechniek. Ieder presenteert een product en probeert theoretische kennis te verbinden met praktische voorbeelden. Ondanks de prachtige nazomer dag buiten, blijft men binnen tot laat in de middag scherp en geïnteresseerd. ‘’a perfect day’’.
DSC_0585
http://www.demiddelstemolen.nl/
http://www.coda-apeldoorn.nl/

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.