Eindelijk naar Buiten

DSC_0837
In september is een tweede groep collectiebeheerders van start gegaan. Gelijk aan het programma van de eerste groep hebben we twee lessen georganiseerd op het Hout- en Meubileringscollege. Vandaag mogen we op excursie. We zijn te gast bij het Stadsarchief van Amsterdam in het fantastische gebouw van architect de Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam. We gaan ons als echte professionals nog voor openingstijd aan de medewerkersingang op de Herengracht melden. Terwijl ik mij met student Jisk, die het archief als stagebedrijf heeft, afvraag waar de andere studenten toch blijven, krijg ik via de whatsapp de melding dat zij reeds in de hal op ons wachten. Heerlijk toch die moderne communicatiemiddelen. Jisk merkt nog op dat we toch buiten hebben afgesproken, hetgeen ik beaam. De zelfstandigheid is te prijzen en wij voegen ons bij de groep.

Janien Kemp leidt ons vandaag rond. Docent Iris geeft een cursus op een andere locatie en heeft een en ander vooraf geregeld. We gaan op uitnodiging van Janien naar de Italiaanse zaal. Deze zaal verteld het verhaal van één van de directeuren van de Nederlandse Handels Maatschappij die niet in het hypermoderne gebouw van de Bazel wilde werken. Hij heeft het 17de eeuwse interieur van zijn oude werkplek in 1910 laten overplaatsen naar het nieuwe gebouw en bijpassende kozijnen laten inmeten. Het is een wonderlijk gezicht die herderstafereeltjes in een theosofisch mathematische omgeving. Beiden hebben vast hun eigen publiek.

Van de Italiaanse zaal gaan we naar de Intake en Quarantaineruimte. Alles wat een depot binnenkomt wordt eerst gescreend. Vaak zijn de aangeboden stukken aangetast door schimmel of andere mee-lifters en die wil je niet huisvesten. Student Bas geeft al snel zijn achtergrond prijs. Hij vraagt Janien het hemd van het lijf en kan de antwoorden vergelijken met zijn eigen werkplek. We gaan met de lift naar het restauratie atelier. Een groots archief als dit krijgt veel stukken aangeboden die moeten ingepakt in zuurvrije dozen. Een medewerker is bezig met het ompakken van glazen negatieven. Een secuur werkje dat maanden in beslag neemt. Nee, dat doet zij niet de gehele dag, maar wisselt het werk af met andere taken.

DSC_0878

De tocht langs meterslange rijen met historische boeken is een prachtig gezicht. Buiten is het een aangename 24 graden, binnen steevast 18 en geen graad meer of minder. De boeken staan er na eeuwen schijnbaar ongeschonden bij. In de leeszaal van het archief mag iedereen die zich legitimeert de werken inzien. Dit gebeurt in een speciale ruimte. Uiteraard na strenge controle en met camerabewaking. Amsterdam, zo horen wij in de middag in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, heeft een internationaal gerespecteerde boekencollectie. Onderzoekers uit een groot aantal landen komen hier voor onderzoek.

In de archieven van de UvA krijgen we na de lunch een groots ontvangst. Medewerkers en leidinggevenden komen ons begroeten. Het gebouw is enkele jaren geleden op indrukwekkende wijze verbouwd. Het is een uitgekiende combinatie van historische ruimten en functionele nieuwbouw. De medewerkers zijn zelf ook erg blij hier te kunnen werken. Wij maken een tocht langs de archieven. Totaal heeft de UvA vijf en tachtig kilometer. Daarvan staan er twaalf in het centrum van Amsterdam en de rest in Zuidoost. Met een koerier kunnen stukken van de depots naar de leeszaal en terug worden vervoerd. We krijgen eerst de strips te zien en enkele historische stukken.

DSC_1048

Via de stijlkamers met bijzondere werkruimten gaan we de tentoonstelling bekijken. Deze worden in eigen huis ingericht en voorbereid. In het restauratie-atelier zien we hoe dit wordt aangepakt. Daar krijgen we een interessante uitleg over hoe je aangetast papier kunt spoelen en drogen. Ook worden historische boeken verpakt met een door de UvA ontwikkeld scan systeem. Display en oplegsystemen worden hier per boek gemaakt opdat historische boeken correct worden ondersteund tijdens een tentoonstelling. We krijgen alle uitleg met praktische voorbeelden. De medewerkers rennen om vragen te beantwoorden en inzicht te verschaffen. Een heel bijzondere middag zo bedenk ik mij. Bas beaamd dit en prijst het niveau van de excursie. Als dat iedere lesdag zo gaat.. We staan weer buiten en kunnen genieten van de late middagzon. Nu nog langs de tandarts en ’s avonds een forum over 3D printen en moderne technieken in het kader van een uitzending van Tegenlicht.

DSC_1168

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.