De tweede dag collectiebeheer, get the picture!

film

De tweede dag collectiebeheer, get the picture!

Op 28 januari is de tweede dag van de opleiding collectiebeheer. Het ochtendprogramma wordt verzorgd door Iris Kost. Jaap van der Burg is voor zijn bedrijf Helicon in Gent. Iris vervangt Jaap als deze de vak lessen niet kan verzorgen. We besteden vandaag aandacht aan het plaatsen van het huiswerk in het portfolio op de eigen website. Het middagprogramma bestaat uit het met elkaar naar film kijken en in een subgroep zelf een korte film maken.

Iris heeft voor de les van vandaag een aantal stellingen verzonnen. Wanneer is iets erfgoed en kan afval bijvoorbeeld erfgoed zijn? Wat is het verschil tussen roerend en onroerend goed. Er ontstaat een interessante discussie. Is een woonboot bijvoorbeeld een roerend goed doordat deze kan worden verplaatst? Studenten geven suggesties van voorbeelden en wisselen deze uit en de docent vraagt door en vult eventueel aan. Een mooie manier om met elkaar naar vaktermen te kijken en de kennisbasis te verbreden.

Na de koffiepauze gaan we aan de slag met de ICT. Nieuwe groepsleden krijgen een korte intensive training. De anderen onderzoeken de mogelijkheden in WordPress om hun eigen website verder uit te bouwen. Bram laat middels ditisbram zien hoe je je eigen site zo in kan richten dat deze aantrekkelijk wordt voor belangstellenden. Je kunt door open source opdrachtgevers voor jouw kwaliteiten interesseren. Een goede reden om de website niet af te schermen maar op een open wijze te communiceren. Als groep geven we elkaar feedback op de websites door ondersteuning en aanmoediging. De eerste module bestaat nog voornamelijk uit introductie.

In het werken met Edmodo krijgen we steeds meer ervaring. Niels en Gijs hebben hun opdracht al gepost. Het was niet direct de opdracht maar laat ons zien hoe handig dit is. Via de Backpack kun je de geposte opdrachten bekijken. Beoordelen in de vorm van cijfers doen we nu nog niet. Over het huiswerk is flink heen en weer gemaild tussen de vorige en de huidige lesdag. De opdrachtstellingen behoeven nog enige stroomlijning. De afspraak is dat we in Edmodo door een post helderheid over het huiswerk geven.

In de middag bekijken we uit een reeks science-shorts Dat willen we ook (Karin Schagen) ‘’rein zijn als een lotus’’. Van dit filmpje bespreken we in vier groepen wat het onderliggende scenario is. Wat hebben we gezien? Tony merkt op dat er vier fasen in de film te onderscheiden zijn. Onderzoek, experimenteren en toepassing van de eigenschappen van het lotusblad, en er is ook sprake van een stichtelijke woord aan het einde. De anderen beamen de constateringen en geven nog aanvullende informatie. Aansluitend gaan we zelf een korte film maken in de vorm van een documentaire. De opdracht lijkt niet helemaal helder en het filmmaken zelf roept wat koudwatervrees op. Laten we gewoon aan de slag gaan!

Om vier uur in de middag zijn alle groepen weer terug. We bekijken met elkaar twee van de vier filmpjes. Het thema heen en weer het talencentrum wordt op treffende manier in beeld gebracht. De makers gebruiken de beelden en het gesproken woord. Een van de talencollega’s wordt op de locatie geïnterviewd en geeft tekst en uitleg. Een tweede film heeft het thema de lift brengt je overal en is een mysterieuze aaneenschakeling van beelden met Arne in een hoofdrol. De film wordt beëindigd door een afsluitende scene alsof we via de lift op Station Sloterdijk terecht zijn gekomen. Het leuke van een mbo studie is het doen zo blijkt uit de producten.

Volgende week gaan we op excursie naar het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Tot volgende week.

Marco Cornelisse

Over Marco Cornelisse

Docent op het Hout- en Meubileringscollege. Ik ben senior docent verbonden aan de opleiding meubelmaken niveau 4. Daarbij ben ik ambassadeur voor Square, SYNQ en projectleider voor het hmc Innovatielab.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.